Waarom dragen?

Je bent op mijn site gekomen omdat je overweegt of omdat het vaststaat dat je je kindje wilt gaan dragen. Maar waarom zou je gaan dragen, wat doet dragen voor je baby en wat zijn de voordelen van dragen naast dat het natuurlijk heel erg praktisch is?
Verschillende antwoorden zijn te geven op de eerste vraag; waarom dragen?

Als verloskundige denk ik in trimesters, de zwangerschap heeft er 3. Maar na het 3e trimester stopt de ontwikkeling van de baby natuurlijk niet. In het nieuwe leven van de baby buiten de baarmoeder komen er veel indrukken en prikkels binnen. Voorheen werd alles gefilterd en kende de baby alleen gedempte geluiden, de smaak van vruchtwater, zag of het licht of donker was en kende alleen wiegende, vloeiende bewegingen. De overgang naar de buitenwereld is groot, onwijs groot. Als je dat voor ogen houdt is niet vreemd dat de baby zoekt naar wat hij kent, de geur, de warmte, de hartslag, wiegende bewegingen.
Het 4e trimester; de overgang naar de wereld zoals wij hem kennen. Dragen is een hele grote hulp voor je baby om enerzijds het vertrouwde te ervaren en anderzijds toch langzaam kennis te maken met zijn nieuwe omgeving.

Dan nog een stuk aanvullende theorie, het biologische aspect van dragen. Mensen zijn zoogdieren, de eerste periode is de baby volledig afhankelijk van de ouders, voor voeding, warmte, bescherming. Kortom de baby zoekt contact (gaat huilen) wanneer hij alleen wordt gelaten. Hij heeft de verzorgers nodig dus zal er alles aan doen om deze aandacht te krijgen omdat het instinctief van levensbelang is.
Een ander biologisch aspect zijn de reflexen die de baby heeft vanaf de geboorte, de grijpreflex, de Moro-reflex (schrikreflex) en de spreid-hurkhouding.
Deze reflexen zorgen ervoor dat de baby actief meehelpt als hij gedragen wordt. Hij grijpt zich vast aan de verzorger, als hij los dreigt te komen schrikt hij en strekt handen en voeten om terug met de drager in contact te komen. De spreid hurk houding; de beentjes spreiden zich en de knietjes zijn hoger dan het heupgewricht de baby nestelt zich precies in de vorm van de heup van de moeder.

Het psychologische aspect van dragen. Oftewel de hechting. Hechting is een proces het begint in de baarmoeder en de cruciale periode loopt tot ongeveer 2,5-3 jaar. Het is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol, niet alleen de baby hecht zich aan de ouders, maar ook de ouders aan de baby. Zoals ik hierboven al schreef is de baby volledig aangewezen op de zorg van anderen, voor overleving en het vervullen van zijn behoeften. Bij honger, pijn of als de baby zich niet prettig voelt geeft hij signalen af, de ouder pikt dit op en zorgt voor de vervulling van de behoeften. Als dit proces zich steeds zo herhaalt ontstaat er een patroon, baby geeft een behoefte aan, die wordt erkend en vervuld. Hierdoor ontstaat een gevoel van basisveiligheid en de baby hecht zich aan degene die hem steeds beschermt en verzorgt. Met deze kennis kun je begrijpen dat het dichtbij je dragen van je baby een positief effect heeft op het hechtingsproces.

Ook het fysiologische aspect wil ik even belichten, bijna iedereen weet dat huid-op-huid contact direct na de geboorte belangrijk is. Maar ook later is dit contact van belang. Met name het knuffelhormoon (oxytocine) wat vrijkomt door lichaamscontact zorgt ervoor dat de ouders en baby zich prettig voelen. Stresshormonen nemen af, het lichaam ontspant, bloeddruk en hartslag worden lager en er is snellere groei en genezing.

Als laatste; ik had al benoemd dat het praktisch is dacht ik!
Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen en bovenstaande is allemaal met onderzoek aangetoond. De belangrijkste reden zul je bij jezelf moeten zoeken, past het bij mij? Hoe wil ik dragen? Wat vindt mijn baby fijn? Wat heb ik nodig en wat heeft mijn baby nodig?  Soms is dragen nodig en draagt het werkelijk bij aan de gezondheid van de baby of de ouder. Soms is dragen iets wat gewoon handig is. Ik hoop samen met jou te vinden wat je zoekt in het dragen. Graag help ik je op weg of stuur ik bij in de goede richting.

Weet dat je me laagdrempelig mag benaderen en vragen mag stellen, ik hoop wat voor je te kunnen betekenen!

draagconsulent middelburg vlissingen zeeland