De verloskundige draagt

Individueel draagconsult

Duo draagconsult
Knopen voor zwangeren
Pas consult
Dragen in specifieke zorgsituaties
Draagworkshop
Weetjes

Cadeaubon

Lees onderaan de pagina verder over
             - Waarom dragen? -
                - Hoe dragen? -


Corona maatregelen

Gezien de huidige regelgeving rondom corona (covid-19) houden we tijdens het consult zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. Een duo consult kan enkel plaatsvinden als partners (jullie komen uit hetzelfde huishouden). 

Draagconsult


Individueel draagconsult

Knopen met een rekbare of geweven doek
Dragen met de mei tai, ringsling of draagzak
Buik, heup of rugdragen

Tijdens een individueel consult leer je nauwkeurig een knoop of draagwijze naar keuze. Misschien ben je al begonnen met dragen maar wil het steeds niet lukken om strak genoeg te knopen. Of je hebt een drager of doek liggen en weet niet goed waar te beginnen.

Dragen kan al vanaf de geboorte maar je kunt er ook prima mee beginnen als je baby wat ouder is. Ik heb verschillende doeken en dragers die je mag proberen zodat je erachter komt wat voor jou en de baby het fijnste draagt.


Duur 90 min
Kosten 
€50,- bij mij in de draagstudio
€60 bij jullie aan huis


Duo draagconsult

Samen dragen is leuker!
In een duo consult leer ik 2 personen de techniek van het knopen. Dat kan zijn de partner of een vriendin.

Het consult zal dezelfde opbouw hebben als een individueel consult. Al kan het natuurlijk zo zijn dat de één wil leren knopen en de ander graag een draagzak of ringsling wil gaan gebruiken.

Ook hiervoor geldt dat ik met beide vooraf contact heb om te weten wat jullie wensen en verwachtingen zijn.

Duur 1,5- 2 uur
Kosten
€75,- in mijn draagstudio
€85 bij jullie aan huis


Knopen voor Zwangeren

Met een geweven doek het zwangere lichaam ondersteunen bij rug- bekken- en verzakkingsklachten. Dit biedt absoluut grote verlichting en kan dagelijks een periode gebruikt worden.
Ook maagzuur en ademhalingsklachten kunnen verlicht worden met het knopen.
Het is mogelijk vanaf ongeveer 26 weken zwangerschap

Tijdens het consult nemen we 6 verschillende knoopwijzen door. Je hebt geen draagervaring nodig om dit te kunnen. De doek die we gebruiken is langer dan de doek waarin je je kindje draagt. Ik heb deze doeken en je kunt die van mij gebruiken tijdens het consult. We houden nauwkeurig bij welke knoop het gewenste effect heeft.  De doek van mij huren is een mogelijkheid tijdens de resterende weken van de zwangerschap.


Duur 90 min
Kosten
€50,- in mijn draagstudio
€60,- bij jou aan huis

Doek huren €25,- / tot einde zwangerschap (borg €50,-)


Pas/probeerconsult

Je wilt graag dragen en je denkt dat een draagzak een fijne optie is?

Er zijn erg veel dragers (draagzakken) op de markt, een heleboel goede (ergonomische) maar ook helaas nog aantal minder ergonomische keuzes. Je wilt natuurlijk een keus maken die fijn zit voor jezelf maar ook één die comfortabel is voor je kindje. Laat je niet verleiden door keurmerken of het idee 'als ik het bij een grote keten koop is het goed'.

Ik heb veel verschillende dragers in huis die je kunt komen passen en proberen. Kijk bij het assortiment naar welke dragers ik thuis heb.
Dan weet je wat je koopt en of het de investering waard is.
Duur 60 min
Kosten
€35
of €20 p.p. als duo
In mijn draagstudio

Dragen in specifieke zorgsituaties


Dragen; wanneer er meer aan de hand is...
ik heb een aparte cursus gevolgd en tot 'draagconsulent in de zorg'
 
Dragen bij huilen, onrust en reflux
Down syndroom en hypotonie
Heupdysplasie
Klompvoetje(s)
Voorkeurshouding en asymmetrie
Prematuur geboren baby's

Heb je een specifieke zorgvraag of als ouder een beperking neem gerust contact met me op om vooraf door te spreken wat de mogelijkheden zijn.

Wanneer je kindje al onder behandeling is van bijv. de kinderfysiotherapeut zal ik daar altijd vooraf contact mee zoeken om door te spreken waar ik specifiek in jullie situatie op moet letten.
Duur 2 uur
Kosten 
€85 bij jullie thuis
of in het ziekenhuis (ADRZ)

CadeaubonEen cadeaubon is een groots geschenk aan aanstaande ouders. 
Neem contact met me op dan maak ik een fijn cadeaupakket voor de ontvanger van de bon.

Weetjes!Vooraf aan ieder consult neem ik met je door wat de verwachtingen zijn t.a.v. het consult.

Indien we op jullie verzoek in het weekend afspreken komt er €10 bij de 'normale' kosten.

En nadien ontvang je van mij een evaluatie van het consult met tips en adviezen t.a.v. het dragen

Ik bereken reiskosten a €0,20 /km als ik meer dan 10 km rijdt (berekent met google maps)

Indien een consult meer tijd kost dan begroot en gecommuniceerd is zal er per 15 min uitloop €10 bij komen.

Hier vindt je mijn algemeen informatie en voorwaarden die van toepassing zijn op een draagconsult.

Waarom dragen?

Je bent op mijn site gekomen omdat je overweegt of omdat het vaststaat dat je je kindje wilt gaan dragen. Maar waarom zou je gaan dragen, wat doet dragen voor je baby en wat zijn de voordelen van dragen naast dat het natuurlijk heel erg praktisch is?
Verschillende antwoorden zijn te geven op de eerste vraag; waarom dragen?

Als verloskundige denk ik in trimesters, de zwangerschap heeft er 3. Maar na het 3e trimester stopt de ontwikkeling van de baby natuurlijk niet. In het nieuwe leven van de baby buiten de baarmoeder komen er veel indrukken en prikkels binnen. Voorheen werd alles gefilterd en kende de baby alleen gedempte geluiden, de smaak van vruchtwater, zag of het licht of donker was en kende alleen wiegende, vloeiende bewegingen. De overgang naar de buitenwereld is groot, onwijs groot. Als je dat voor ogen houdt is niet vreemd dat de baby zoekt naar wat hij kent, de geur, de warmte, de hartslag, wiegende bewegingen.
Het 4e trimester; de overgang naar de wereld zoals wij hem kennen. Dragen is een hele grote hulp voor je baby om enerzijds het vertrouwde te ervaren en anderzijds toch langzaam kennis te maken met zijn nieuwe omgeving.

Dan nog een stuk aanvullende theorie, het biologische aspect van dragen. Mensen zijn zoogdieren, de eerste periode is de baby volledig afhankelijk van de ouders, voor voeding, warmte, bescherming. Kortom de baby zoekt contact (gaat huilen) wanneer hij alleen wordt gelaten. Hij heeft de verzorgers nodig dus zal er alles aan doen om deze aandacht te krijgen omdat het instinctief van levensbelang is.
Een ander biologisch aspect zijn de reflexen die de baby heeft vanaf de geboorte, de grijpreflex, de Moro-reflex (schrikreflex) en de spreid-hurkhouding.
Deze reflexen zorgen ervoor dat de baby actief meehelpt als hij gedragen wordt. Hij grijpt zich vast aan de verzorger, als hij los dreigt te komen schrikt hij en strekt handen en voeten om terug met de drager in contact te komen. De spreid hurk houding; de beentjes spreiden zich en de knietjes zijn hoger dan het heupgewricht de baby nestelt zich precies in de vorm van de heup van de moeder.

Het psychologische aspect van dragen. Oftewel de hechting. Hechting is een proces het begint in de baarmoeder en de cruciale periode loopt tot ongeveer 2,5-3 jaar. Het is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol, niet alleen de baby hecht zich aan de ouders, maar ook de ouders aan de baby. Zoals ik hierboven al schreef is de baby volledig aangewezen op de zorg van anderen, voor overleving en het vervullen van zijn behoeften. Bij honger, pijn of als de baby zich niet prettig voelt geeft hij signalen af, de ouder pikt dit op en zorgt voor de vervulling van de behoeften. Als dit proces zich steeds zo herhaalt ontstaat er een patroon, baby geeft een behoefte aan, die wordt erkend en vervuld. Hierdoor ontstaat een gevoel van basisveiligheid en de baby hecht zich aan degene die hem steeds beschermt en verzorgt. Met deze kennis kun je begrijpen dat het dichtbij je dragen van je baby een positief effect heeft op het hechtingsproces.

Ook het fysiologische aspect wil ik even belichten, bijna iedereen weet dat huid-op-huid contact direct na de geboorte belangrijk is. Maar ook later is dit contact van belang. Met name het knuffelhormoon (oxytocine) wat vrijkomt door lichaamscontact zorgt ervoor dat de ouders en baby zich prettig voelen. Stresshormonen nemen af, het lichaam ontspant, bloeddruk en hartslag worden lager en er is snellere groei en genezing.

Als laatste; ik had al benoemd dat het praktisch is dacht ik!
Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen en bovenstaande is allemaal met onderzoek aangetoond. De belangrijkste reden zul je bij jezelf moeten zoeken, past het bij mij? Hoe wil ik dragen? Wat vindt mijn baby fijn? Wat heb ik nodig en wat heeft mijn baby nodig?  Soms is dragen nodig en draagt het werkelijk bij aan de gezondheid van de baby of de ouder. Soms is dragen iets wat gewoon handig is. Ik hoop samen met jou te vinden wat je zoekt in het dragen. Graag help ik je op weg of stuur ik bij in de goede richting.

Weet dat je me laagdrempelig mag benaderen en vragen mag stellen, ik hoop wat voor je te kunnen betekenen!


Hoe dragen?

Ik heb een ruim assortiment ergonomische dragers en doeken welke beschikbaar zijn om te passen tijdens een consult of voor verhuur. Hier vindt je de lijst van dragers die ik momenteel bezit.
Ben je op zoek naar een specifieke drager? Laat het me weten, dan kunnen we kijken naar de mogelijkheden.
Het is aan te raden een drager eerst te passen en/of uit te proberen voor je er één aanschaft. De pasvorm van een drager is heel persoonlijk, net als een paar schoenen of een spijkerbroek. Heel zonde als je dan een grote uitgave doet aan een drager zonder te weten of deze voor jou comfortabel zit. Zeker wanneer meerdere personen gaan dragen met de drager is het aan te raden een consult te boeken omdat ik samen met jullie kijk wat voor iedereen prettig zit!

Bij enkel verhuur van een drager is er geen mogelijkheid tot passen.
Wil je leren hoe je de drager moet gebruiken/ afstellen en/of wil je graag verschillende dragers passen? Maak dan een afspraak voor een consult.
Het huren van een doek of drager kost €10,00 per week. Daarnaast wordt er een borg gevraagd van €100,00 per drager of €50,00 per doek/ ringsling. De borg krijg je weer terug na inlevering van de drager of doek in goede staat.


Er zijn een verschillende soorten draagsystemen, die ik hieronder even kort zal toelichten.

  • Rekbare doek: Een draagdoek gemaakt van tricot stof. Geschikt om je kindje op de buik te dragen. De knooptechniek die hiervoor gebruikt wordt, is de Pocket Wrap Cross Carry. Hierbij loopt de stof in drie lagen, met diagonale banen over je kindje heen om de juiste ondersteuning te geven. Te gebruiken tot ongeveer 9 maanden (baby 7-8 kilo).

 Voordeel: Niet duur in aanschaf, geschikt vanaf geboorte, vooraf te knopen.
Nadeel: Moet geknoopt worden. Drie lagen stof over je kindje heen kunnen voor jou of je           kindje erg warm zijn, zeker in de zomer. Tot maximaal 9 maanden (7-8 kilo) te gebruiken.         Indien 2e hands gekocht kan de doek al 'lubberen', geen mogelijkheid rugdragen of         variatie in knopen
 

  • Geweven doek: Een geweven doek kun je gebruiken om mee te buikdragen, heupdragen en rugdragen. Geschikt vanaf geboorte tot ver in de peuter leeftijd. (Ook/juist(!) voor prematuur of dysmatuur geboren kindjes).
    De basisknoop voor het buikdragen heet de Front Wrap Cross Carry. Naast deze knooptechniek zijn er talloze andere knopen mogelijk. Het is een veelzijdige doek die in alle behoefte voorziet.

Voordeel: Geschikt voor buik, heup en rugdragen. Verschillende soorten knooptechnieken mogelijk. Enkele laag stof over je kindje, dus minder warm dan rekbare doek. Heel veel verschillende soorten stoffen mogelijk in de doek (wol/bamboe/katoen/zijde). 2e hands doeken dragen altijd nog steeds goed (soms zelf beter omdat ze al zijn ingedragen; vergelijk het met een katoenen t-shirt wat je zomers van de lijn afhaalt (stug-nieuw) of al een dag gedragen t-shirt (soepel-gebruikt))
Nadeel: Moet geknoopt worden. Niet vooraf te knopen.
 

  • Mei tai: Een mei tai is een draagsysteem waarbij een stuk (draagdoeken)stof als rugpand fungeert en hieraan vast lange slierten zitten die je als heupband en schouderband kan knopen. Het voordeel van draagdoekenstof wordt hierbij gecombineerd met heup- en schouderbanden die geknoopt moeten worden.

Voordeel: Minder overweldigende lange lap stof. Zorgen voor de juiste spanning gaat makkelijker.
Nadeel: Moet geknoopt worden. Slierten van heup en schouderband zijn bij sommige merken erg lang, dus alsnog lange lap stof. Beperkte meegroei-mogelijkheden voor je kindje.
 

  • Half buckle: Een draagsysteem waarbij de heupband vast gemaakt wordt dmv een klikgesp en de schouderbanden geknoopt worden. Het rugpand is meestal van draagdoekenstof.

Voordeel: Alleen 1 dubbele knoop, simpel in gebruik en uit te wisselen tussen ouders. Snel aan te doen. Past heel goed bij verschillende postuur en lengte. Geen gespen op de rug of onder de oksels en bij moeders die (borstvoeding) geen druk op de borsten.
Nadeel: Er komt nog 1 dubbele knoop aan te pas.
 

  • Full buckle: Een draagsysteem waarbij zowel de heupband als de schouderbanden met klikgespen vast gemaakt worden. Bij de meeste draagzakken is inmiddels het rugpand verstelbaar in hoogte en breedte voor een juiste ondersteuning van je kindje.

Voordeel: Hoeft niet geknoopt te worden. Snel en makkelijk om te doen met de juiste instructies.
Nadeel: Duurder in aanschaf dan (de meeste) draagdoeken of mei tai. Bij gebruik door verschillende mensen moeten de gespen worden aangepast aan degene die gaat dragen. Beperkte meegroei- mogelijkheden voor je kindje.

Bij alle draagsystemen geldt dat het heel persoonlijk is wat je fijn vindt dragen. Zeker bij de draagzakken – de zogenoemde Soft Structured Carriers (SSC) – is passen het allerbelangrijkste. Te vaak zie ik dat mensen een draagzak geadviseerd krijgen gebaseerd op persoonlijke ervaring. Daarbij is informatie over de draagzak door een draagconsulente van onschatbare waarde. In de meeste babywinkels zijn geen draagconsulenten werkzaam en áls er al ergonomische draagzakken verkocht worden, laat de informatie en instructie nog al te wensen over. Reden te meer om een draagconsulent te vragen om informatie en uitleg.